Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcilikler listesi

Kuzey Kore'de diplomatik görev işleten devletlerin topraklarını gösteren harita.

Bu sayfada Kuzey Kore'de bulunan dış temsilcilikler listelenmiştir. Hâlihazırda başkent Pyongyang 24 tane büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu, kentin Munsudong Diplomatik Alanı isimli özel bir alanında bulunmaktadır.[1] Birçok diğer ülkenin Pekin ya da Seul'de Kuzey Kore'ye akredite edilmiş büyükelçileri vardır.

Ülkeler arası diplomatik ya da konsolosluk ilişkilerinin yokluğunda İsveç, Kuzey Kore'de hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Kanada'nın hami gücüdür.[2][3]

Birçok büyükelçilik başkentte aralıklı olarak görev yapmıştır. Avustralya 1975'te Pyongyang'da bir büyükelçiliği açmıştı; fakat bir BM kararnâmesinde Kuzey Kore'ye karşı oy verdikten sonra bunu kapatmak zorunda kalmıştır (Avustralya'nın büyükelçiliği yeniden açma planları vardı; fakat bunlar yürütülmemiştir).[4] Arnavutluk, Yugoslavya, Irak, Güney Yemen, Libya, Portekiz, Sri Lanka ile Macaristan dahil olmak üzere bir sürü diğer ülkenin de bir zamanlar Pyongyang'da büyükelçilikleri vardı; fakat bunlar da artık kapalıdır. Mamâfih, bazı Batı ülkeleri 21. yüzyılın ilk yıllarında büyükelçilik açmıştır.[1] Hâlihazırda yedi AB ülkesi Pyongyang'da büyükelçilik işletmektedir. Bunlar Almanya, Birleşik Krallık ile İsveç (bu üç devlet aynı binayı paylaşır), Polonya, Çekya, Romanya ve Bulgaristan (bu son iki büyükelçiler tarafından değil maslahatgüzarlar tarafından yönetilir).

Brezilya, Temmuz 2009'da bir büyükelçiliği açmıştır.[5]

Rusya ile Çin çoğu büyükelçiliğine göre çok daha büyük büyükelçiliklere sahiptirler. Büyükelçilikleri Munsudong Diplomatik Alanı'nın dışında bulunurlar.

  1. ^ a b Embassies in North Korea 23 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., @Everything2
  2. ^ "Canadian Travel Advisories - North Korea". Government of Canada. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2012. 
  3. ^ "American Travel Advisories". United States Department of State. 2 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2012. 
  4. ^ "Australia shelves for Pyongyang". 13 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search